Wat is hypnose?

Hypnose is afgeleid van het Griekse woord 'hypnos' wat 'slaap' betekent. Toch heeft hypnse niks met slaap te maken. Hypnose zit namelijk tussen wakker en slaap in. Het is een over verhoogde staat van focus en concentratie.

Het bestaat al meer dan 5000 jaar. En over de hele wereld zijn al duizenden mensen succesvol gehopen met hypnose.
Het heeft niks te maken met bovennatuurlijk of zweverig. Het is een natuurlijk iets van je hersenen. Ook verkeerd iedereen wel eens in een hypnose staat, zoals bijvoorbeeld wanneer je in de auto zit en 'ineens' al veel verrder bent, zonder dat je je er bewust van was. Jouw onderbewustzijn heeft alles in de gaten gehouden. Wordt jij ook zo vaak net voor de wekker wakker? Weer een bewijs van ons onderbewustzijn dat het hier op bedacht is.

Voor ik uitleg hoe hypnose werkt, zal ik eerst kort uitleggen wat het verschil is tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn.
Ons bewustzijn is het deel wat rationeel is, wat alles analyseert en kritisch bekijkt. Ons onderbewustzijn daar in tegen, werkt met overtuigingen, emoties en herinneringen. Het is net grote harde schijf die gevuld is vanaf je geboorte en heeft een onbeperkt opslagvermogen.

Als jij jezelf in het verleden ooit overtuigd hebt, misschien niet eens bewust, dat je niet zonder roken, snoepen of bijvoorbeeld nagelbijten kunt, of dat je een angst voor iets hebt, zit dat dus op de harde schijf van jouw onderbewustzijn opgelsagen.

Hoe werkt hypnose dan?

Hypnose werkt op basis van suggesties. Iedereen staat daar open voor, anders had je nooit iets geleerd. Dat betekend dat iedereen tot een bepaald niveau vatbaar is voor hypnose. Via mijn stem begeleid ik je via ontspanning in hypnose.
We hebben dan toegang tot het onderbewustzijn om daar nieuwe gewoontes te installeren en oude, ongewenste gewoontes te verwijderen. Via de suggesties die ik je vertel overtuigen we jouw onderbewustzijn wat de juiste gewoontes zijn.

Je bent er tijdens de hypnose heel bewust bij, je hoort alles. Je vergeet niets na de sessie.
Waarschijnlijk ken je showhypnose, waarbij het net lijkt of de mensen onder hypnose slapen, waarbij men de controle kwijt raakt en citroenen eet. Dit zijn allemaal suggesties die de hypnotiseur puur voor het entertainment heeft gegeven. Van te voren is er een selectieprocedure geweest om de vrijwilliger te vinden die het meest bereidwillig en overtuigd is. Dit zijn mensen die graag in de belangstelling staan, anders doe je natuurlijk niet mee. De showhypnotiseur weet precies wie hij wat moet laten doen, daar is hij in getraind.

Door de showhypnose zijn er ook wel misvattingen over hypnotherapie. Hierbij ruim ik die graag even uit de weg:

-Je raakt dus zelf nooit de controle kwijt,
-Jij bepaalt wat je tijdens een hypnose wel of niet wilt vertellen,
-Je maakt alles bewust mee,
-Je slaapt niet,
-Je komt altijd uit hypnose, je kunt er niet in blijven 'hangen'.

Je kunt ook gewoon bewegen tijdens en sessie, als je moet hoesten of niezen, kan dat gewoon. Als je jeuk aan je neus hebt, kun je gewoon krabben.

Wat vraag ik van jou?

Jouw motivatie !
Eigenlijk werkt niks zonder motivatie, ook hypnose niet. Hypnose is geen wondermiddel, maar wel een heel goed hulpmiddel !